B2B - bussines to bussines TMS task manazment system
Ponuka majetku
Ponuka majetku na predaj a prenájom:

- budovy
- pozemky
- stroje a zariadenia
Katalóg produktov

recepty

Výživový prínos mlieka

Jedna šálka (alebo 250 ml) mlieka s obsahom tuku 2 % obsahuje 285 mg vápnika, čo predstavuje 22-29 % odporúčanej dennej dávky vápnika pre dospelého človeka, 8 gramov proteínov a množstvo ďalších živín (buď prirodzene alebo pomocou obohatenia):

  • vitamín D a vitamín K – nutné pre zdravie kostí,
  • jód – minerál nutný pre činnosť štítnej žľazy,
  • vitamín B12 a riboflavín – nutné pre srdcovocievne zdravie a energiu,
  • biotín a kyselina pantoténová – B vitamíny dôležité pre tvorbu energie,
  • vitamín A – nevyhnutný pre činnosť imunity,
  • draslík a horčík– pre srdcovocievne zdravie,
  • selén– stopový prvok pri prevencii rakoviny,
  • thiamín– B vitamín dôležitý pre činnosť mozgu, hlavne pamäť,
  • kyselina linolová – prospešná mastná kyselina, ktorá potláča niekoľko typov rakoviny u myší, podľa štúdií ničí bunky ľudskej rakoviny kože, rakoviny konečníka a rakoviny pŕs a môže pomáhať pri znižovaní hladiny cholesterolu a predchádzaní ateroskleróze; dostupná je len z mlieka kráv kŕmených trávou.

 


Tortičky z plesňového syra Encián



encian-maly.jpg

Ingrediencie

2 ks plesňového syra Encián, 50 g masla, 50 g šunky, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, soľ, 2 kolieska ananásového kompótu, opražené mandľové lupienky alebo posekané arašidy na ozdobenie.

 

 

Postup prípravy

Syry prekrojíme a vnútro lyžičkou opatrne vyberieme. Syr, maslo, nadrobno pokrájanú šunku a cesnak vymiešame. Osolíme podľa potreby. Plnkou naplníme misky syra, spojíme a dáme do chladu stuhnúť. Naplnený syr rozkrojíme na šesť častí, podobne aj koliesko ananásu. Kúsky ananásu poukladáme na syr a posypeme mandľami alebo arašidmi.

 


Syrové lievance

mlieko-male.jpgIngrediencie

200 g strúhaného syra, 250 g múky, 20 g droždia, 400 ml Tatranského čerstvého polotučného mlieka, 2 vajcia, štipku soli, olej na vyprážanie

 

 

Postup prípravy

Z vlažného mlieka, soli, droždia a múky vypracujeme cesto, pridáme doň žĺtky a necháme asi 20 minút kysnúť na teplom mieste. Do vykysnutého cesta vmiešame nastrúhaný syr, tuhý sneh z bielkov, zľahka premiešame a na vymastenej panvici vyprážame malé lievance. Podávame ešte horúce so zeleninovým šalátom.

Rady a pomôcky od gazdinej

Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu

Prevzaté zo stránky www.kucharka.madness.sk


Zemiakové pečivo s plesňovým syrom


encian-korenie-maly.jpgIngrediencie

1 Encián so zeleným korením, 250 g polohrubej múky, 250 g uvarených zemiakov, 40 g zemiakového škrobu (solamyl), 70 g rastlinného tuku, 1 vajce, 2 ČL kypriaceho prášku, soľ, vajce na potretie, rasca na posypanie.

 

 

Postup prípravy

V mise zmiešame múku so solamylom a kypriacim práškom, pridáme nahrubo postrúhaný syr Encián so zeleným korením, na jemno postrúhané zemiaky (zemiaky uvaríme deň vopred), na kocky pokrájaný tuk, vajce, soľ a zamiesime polotuhé cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme drobné tvary, uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a upečieme. Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C.

 


Bábovka

1641.jpgIngrediencie

350 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 500 ml Tatranskej zakysanky, 1 dl oleja, 2 čajové lyžičky sódy bicarbony, štipka soli, kakao

 

 

Postup prípravy

Všetko zmiešať, polovicu cesta nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Do druhej polovice pridáme kakao a vylejeme na to vo forme. Pomaly upečieme vo vyhriatej rúre, upečené vyklopíme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou, alebo pocukrujeme.

 


Kuracie rezne s plesňovým syrom


rival-maly.jpgIngrediencie

2 plesňové syry Rival, 4 kuracie rezne (prsia), 4 PL oleja, 1 ČL sušenej šalvie alebo 4 čerstvé lístky šalvie, mleté čierne korenie, soľ, 4 stredne veľké rajčiny, 150 g šampiňónov, 1 ČL citrónovej šťavy.

 

 

Postup prípravy

Kuracie rezne naklepeme, potrieme olejom, posolíme, pokoreníme, posypeme šalviou a dáme do chladu na hodinu odležať. Medzitým pripravíme rajčiny a šampiňóny. Rajčiny sparíme v horúcej vode, ochladíme, ošúpeme a pokrájame na štvrťky. Šampiňóny očistíme, pokrájame na štvrťky, dáme do osolenej vriacej vody, pridáme citrónovú šťavu a varíme 2 minúty. Scedíme a necháme vychladnúť. Syr pozdĺžne pokrájame na plátky. Rezne prudko opečieme na zvyšnom oleji, uložíme ich do pekáča na papier na pečenie, obložíme štvrťkami rajčín a šampiňónov, prikryjeme plátkami syra a pečieme 10 minút pri teplote 230 °C. Podávame s ryžou a bohatou zeleninovou oblohou.

Tatranská mliekareň a.s.
Nad traťou 26
060 01 Kežmarok

Tel.: 052 4515144
        052 4515800
Fax: 052 4523790

www.tami.sk
objednavky@tami.sk
facebook.com/tatranskamliekaren/

Používame podnikový informačný systém eso/es od
Created by K_CORP